Filmske radionice “oFILMi se” u gimnazijama

Dec 13, 2023
Filmske radionice “oFILMi se” u gimnazijama

   Zadovoljstvo nam je da podelimo vest da su u tromesečnim filmskim radionicama uživali svi učesnici – đaci, predavači, nastavnici i ostali saradnici iz Gimnazije u Pirotu, Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ u Nišu, gimnazije „Laza Kostić“ u Novom Sadu i Filološke gimnazije u Beogradu.

U ovim školama smo zajedno, u odeljenjima trećih razreda za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost, tokom oktobra, novembra i decembra, u ukupno 45 radioničarskih susreta, napravili 18 kratkih filmova u čijem stvaranju je učestvovalo 65 učenika.

https://www.youtube.com/watch?v=I1x7RcNLhMw

Tokom procesa stvaranja ovih malih kinematografskih ogleda, bavili smo se i prenošenjem teoretskih znanja o tome šta je potrebno za kvalitetnu i kreativnu saradnju filmske ekipe u cilju nastanka dobrog filma, kao i osnovama različitih filmskih zanimanja – učenici su otkrili šta podrazumevaju profesije dramaturga, filmskog reditelja, snimatelja, montažera i glumca, nakon čega su se oprobali u praksi u tim oblastima i veoma dobro se snašli u izvođenju fimskih vežbi čiji sadržaj su samostalno osmislili. Najzanimljiviji im je bio timski, praktičan rad na snimanjima i pokazali su veliku kolegijalnost i međusobno uvažavanje.

Radionice su zaokružene javnim projekcijama svih filmova u svim školama koje su učestvovale u projektu, tako da su učenici imali priliku da sagledaju sličnosti u tematici i razlike u autorskim pristupima među svojim vršnjacima sa umetničkog smera.

Autorka projekta je rediteljka Čarna Manojlović Radoičić. Osim nje, predavači na ovim radionicama su bili Jelena Radenović, glumica i rediteljka, i Miloš Milovanović, reditelj i montažer.
Sve radionice su održane uz prisustvo i podršku nastavnika predmeta scenskih i audio-vizuelnih umetnosti iz sve četiri gimnazije.

Filmske radionice „oFILMi se“ ostvarene su uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

https://filoloska.edu.rs/novi/пројекција-кратких-играних-филмова/