Koncert Stane Krstajić i Sanje Romić 22. oktobra

Sep 14, 2017
Koncert Stane Krstajić i Sanje Romić 22. oktobra

Autor fotografije Stane Krstajić: Marko Đoković

Stana Krstajić (soloflautistkinja Beogradske filharmonije) i Sanja Romić (solo oboistkinja Beogradske filharmonije) će u nedelju, 22. 10. sa početkom u 20.30h u prostoru Radionice integracije (Savska 9, II sprat) za publiku izvesti dela Mocarta, Mučinskog, J. S. Baha i drugih.

Koncert organizujemo u okviru „MALE MUZIČKE SEZONE“ kako bismo stvorili lep povod za okupljanje slepih, slabovidih i osoba sa drugom vrstom invaliditeta ali i svih ostalih poklonika klasične muzike.

Ulaz je besplatan za sve posetioce.

Stana Krstajić – biografija
Stana Krstajić je diplomirala na FMU u klasi prof. M. Azanjca a magistrirala na Muzičkoj akademiji u Minhenu u klasi prof. M. Henkel-Adorjan. Kao solista i kamerni muzičar je nastupala u zemlji, kao i u Nemačkoj, Danskoj, Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj,Grčkoj i Engleskoj. Svirala je na BEMUSu, NIMUSu,NOMUSu, Festivalu „Oleg Kagan“, „Niederrheinscher Herbst”, „Schwetzinger Festspiele“, Contro canto, Međunarodnoj tribini kompozitora, Festivalu harfe, Festivalu flaute itd.. Osnivač je trija „Donne di Belgrado“(sa Anetom Ilić i Natalijom Mladenović), trija „Singidunum“(sa Ksenijom Milošević i Dejanom Subotićem), dua „Diverso“(sa Goranom Kostićem), dua „Floral“(sa Milenom Stanišić), dua „Flutympanon“(sa Birgit Stolzenburg de Biasio).Svirala je sa Oliverom Đurđević, Verom Ogrizović, Edinom Karamazovim, Margaret Prajs, A. Adorjan, M. Henkel-Adorjan,Dejanom Gavrićem,Sandrom Vučenović,Mirjanom Rajić,Ljiljanom Borotom,Dunjom Kalamir, Dušanom Bogdanovićem, itd. Kao solista je nastupala  sa Beogradskom filharmonijom, Gudačima Svetog Đorđa i Gudačkim orkestrom „Dušan Skovran“.

Bila je solo flautistkinja Orkestra Opere Narodnog pozorišta, a od 2002. je solo flautistkinja Beogradske filharmonije. Od 2003., kada je izabrana za svetskog promotera, svira na Perl flauti. Ostvarila je mnogobrojne trajne snimke za Radio i TV, objavila tri kompakt diska i mnogi kompozitori su joj posvetili svoja dela.

SANJA ROMIĆ – biografija

Sanja Romić je jedna od najaktivnijih oboista mlađe generacije na Balkanu. Muzičko obrazovanje je započela u klasi prof. Žužane Egić u Novom Sadu, koja joj je dala izuezetan podsticaj da nastavi put profesionalnog muzčara. Kao stipendista »Šoroš« fondacije studije nastavlja na Akademiji »List Ferenc« u Budimpešti, u klasi profesora Petera Pongraca i Gabora Dieneša, gde magistrira sa počastima. Usavršava se na »Mocarteumu« u Salzburgu, u klasi renomiranog profesora Štefana Šiliija (Bavarski Radio orkestar, Minhen) i dodatno na majstorskim kursevima prof. D.D. Ćaćija (Italija), Hana de Vrisa (Holandija), Lasla Hadadija (Francuska), Davida Valtera (Francuska), Gordona Hanta (UK) i Emaneula Abula (Švajcarska). Dobitnik je nacionalnih i internacionalnih priznanja.

Kao solista je nastupala sa Erdodi kamernim orkestrom iz Mađarske, Zagrebačkim solistima,  Orkestrom Vojske Slovenije, Beogradskom filharmonijom, Salzburškom kamernom filharmonijom (Austrija) i Tamburaškim orkestrom Dobreč (Slovenija), dok ju je put orkestarskog muzičara vodio širom Erope, SAD-a i Kine, pod dirigentskim palicama Zubina Mehte, Howarda Griffitsa, Sir Dennis Russel Daivsa i drugih. Od 2005- 2009 je bila solo- oboistkinja SNG opere i baleta u Ljubljani, Slovnija.

Tamo je počela da se bavi i pedagoškim radom u muzičkim školama u Ljubljani i Jesenicama. Držala je majistorske kurseve na Kraljevskoj akademiji u Dablinu, na Medjunarodnim Radionicama za duvačke instrumente u Tivtu i na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. Bila je mentor prve Orkestarske akademije Beogradske filharmonije 2016. godine. Idejni je osnivač jedinstvenog koncepta na Balkanu, »Svirati s lakoćom«, koji se bavi zdravljem muzičara i psiho-fizičkom podrškom na njihovom profesionalnom putu.

Sarađuje sa pijanistom Danijelom Detonijem (Hrvatska), harfistkinjom Paolom Baron (Italija), irskom pijanistkinjom Finulom Mojnihan kao »Romic- Moynihan Duo«..

Aktivna je u delovanju kamernog orkestra »Academia ArsMusicae« iz Klagenfurta, član je ansambla za modernu muziku »Gradilište« iz Srbije i stalni je saradnik duvačkog kvinteta »Ventus« iz Salcburga. Osnivač je i Kulturnog društva »Kvintart« u Novom mestu (Slovenija), u okviru koga je delovao duvački kvintet »Quintologia« i u okviru koga je izvela niz internacionalnih projekata. Aktuelne projekte izvodi u okrilju udruženja ARTempo iz Novog Sada.

Sanja je od 2011. godine solo- oboistkinja Beogradske filharmonije, a 2016. godine postaje docent za orkestarske studije na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu.

www.sanjaromic.com