OVACIJE ZA ROMEA I JULIJU U TIRANI

Jun 10, 2016
OVACIJE ZA ROMEA I JULIJU U TIRANI

Pozorišna predstava „Romeo i Julija“, Viljema Šekspira, u režiji Mikija Manojlovića, u produkciji Radionice integracije (Beograd) i Ćendre multimedije (Priština), gostovala je u Tirani (Albanija) na sceni Narodnog pozorišta 7. i 8. juna 2016. godine. Publika je ovacijama nagradila izvanredan tim predstave koji čine glumci Tristan Halilaj, Anita Mančić, Mensur Safćiju, Nebojša Glogovac, Uliks Fehmiu, Jovana Gavrilović, Milica Janevski Edona Rešitaj, Nikola Rakočević, Arta Seljimi, Faris Beriša, Goran Jevtić, Armend Baloku, Nataša Tapušković i Miki Manojlović, kao i muzičari Vladimir Pejković, Dušan Petrović, Nemanja Aćimović i Damjan Babić.

Miki-Manojlovic-Hervin-Culi

Miki Manojlović reditelj predstave i Hervin Ćuli direktor Narodnog pozorišta u Tiranu

Na dan prvog izvođenja predstave održana je press konferencija. Na konferenciji su o projektu pred mnogobrojnim novinarima govorili reditelj i glumac Miki Manojlović, Jeton Neziraj, dramski pisac, kao i glumci: Uliks Fehmiu, Anita Mančić, Tristan Halilaj, Jovana Gavrilović i Milica Janevski.

press-konferencija

Press konferencija u Narodnom pozorištu u Tirani

press-konferencija-narodno-tirana

Pored gostovanja u Narodnom pozorištu u Tirani, u Centru za Otvorenost i Dijalog (Center for Openness and Dialog) prikazan je dokumentarni film Mikija Manojlovića „Jednačina sa jednom nepoznatom“ o nastanku predstave „Romeo i Julija“, a nakon projekcije filma je usledio i razgovor sa publikom.

Gostovanje predstave „Romeo i Julija“ u Tirani, omogućili su: Savet za regionalnu saradnju (Sarajevo), Fondacija za otvoreno društvo Albanija, Ministarstvo kulture Albanije, u saradnji sa Narodnim pozorištem u Tirani, Centrom za otvorenost i dijalog (Tirana), Radionicom integracije (Beograd) i Ćendra Multimedijom (Priština).

Ovaj značajni regionalni projekat, predstava “Romeo i Julija” je premijerno izvedena 05. aprila 2015. u Narodnom pozorištu u Beogradu, nakon čega je usledila kosovska premijera i izvođenja u Narodnom pozorištu tokom maja 2015. godine. Predstava je ponovo izvođena u Narodnom pozorištu u Beogradu novembra prošle godine. Posle Beograda je sa velikim uspehom gostovala u Zagrebu i Sarajevu.